Key West Lemon Pie: de beste meesterlijke ijssmaak 2023
Vivian is langs bij Luc Blok zijn ijssalon, want hij heeft dit jaar de prijs gewonnen voor beste meesterlijke ijssmaak van 2023. Key West Lemon Pie is de ijssmaak en natuurlijk moesten we die ook even proeven...
IJssalons Luciano in Woerden en Waddinxveen verkopen het lekkerste ijs van Nederland. Meesterijsbereider Luc Blok won de Meesterlijke Smaak 2023 met zijn Key West Lemon Pie ijs. De man uit Wassenaar staat bekend als de Robèrt van Beckhoven van het ijs. Hij heeft 16 vestigingen van zijn ijssalon Luciano, waaronder in Woerden en Waddinxveen. In alle winkels zal het prijswinnende ijs in de vitrine liggen.
Tijdens de IJsVak en Bakkersvak op 5, 6 en 7 maart in de Evenementenhal in Gorinchem trapte de SVH Meesterijsbereiders het spits af voor deze dagen. Zij hebben deze dagen het IJsontbijt, de wedstrijd om het beste meesterlijke ijsje, een workshop “Desserts maken” en het Meesterlijke IJsbuffet op het IJsVak Gala op hun naam gezet. Daarbij toonden zij maar weer aan waarom zij bij het Gilde horen.
De winnaar van het lekkerste ijsje van Nederland is bekend. Zondag 5 maart jl. vond de finale plaats van De Gouden IJsspatel, live op Bakkersvak/IJs-vak in Gorinchem. De finalisten draaiden live op het wedstrijdpodium hun ijs af. Maandagavond 6 maart jl. werd tijdens het IJsVak Gala bekend gemaakt wie de winnaar is: Mark van Gaal van IJs & Spijs neemt de eerste prijs mee naar Haps. Daarmee is de ijssalon direct genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2023.
→ Beluister hier het fragment over het Lekkerste stracciatella-ijs van Nederland bij Omroep Brabant.
Op zaterdag 5 november is Hidde de Brabander officieel geïnaugureerd als SVH Meesterijsbereider. Hidde bezit nu twee Meestertitels en mag zich naast Meester Patissier ook de 34e SVH Meesterijsbereider van Nederland noemen. Tijdens de inauguratie verwelkomde Luc Blok, voorzitter van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders, Hidde als nieuw lid van het Gilde. De leden van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders zetten zich in als ambassadeurs voor het ambachtelijk ijsbereiden.
Bekijk ook de video bij het artikel
De vrijwilligers van de Plusbus zijn vrijdagochtend in de watten gelegd met een exquise lekkernij: Westlands vanille-ijs met bladgoud. Dit ter gelegenheid van Nationale Ouderendag. De bijzondere verrassing was geregeld door Hidde de Brabander, meesterijsbereider en één van de drie meester-patissiers die Nederland rijk is.
28 sept. 2022 | IJsbereider Hans Kennis vierde onlangs zijn 25-jarig jubileum als Meesterijsbereider. Hij werd verrast met een feest. Tijdens dit feest kreeg hij van Teun Loonen namens het Ambachtelijk IJscentrum de SVH-oorkonde “25 jaar Meesterijsbereider” uitgereikt. Ook kreeg hij van Mark van Gaal namens het Gilde van Meesterijsbereiders een speciale “gilde van Meesterijsbereiders” koksbuis.
“Ik vind het gewoon geweldig. Het is mij omgevlogen. Een mooie tijd die ik zo weer over zou doen” dit is wat Hans Kennis antwoorde op de vraag wat hij ervan vindt dat hij al 25 jaar Meesterijsbereider is. Hij is begonnen met de verkoop van machines en heeft zijn loopbaan vervolgt als ijsbereider en zich ontwikkelt tot Meesterijsbereider.
Het leukste aan zijn baan vindt hij dat je nooit bent uitgeleerd. “Je creëert nieuwe gedachten door contacten die je opdoet”. Hij werkt dan ook graag samen met onder andere restaurants om nieuwe smaken te ontwikkelen. Zo had hij laatst bacon roomijs gemaakt in samenwerking met een restaurant. Ook vindt hij het effect dat zijn werk heeft op anderen fijn: “Als je een ander blij ziet dan krijg je toch een kik dat je dat hebt gedaan”.
Hans Kennis heeft een speciaal ijs ontwikkeld voor het jubileum die hij bekend maakte op het feest. Het jubileumijs is ijs van lychee met witte chocolade, framboos & crumble. Het ijs is nu nog tijdelijk verkrijgbaar en zal ook weer terugkeren in het voorjaar.
Inauguratie van 2 SVH Meesterijsbereiders PLUS boekpresentatie -12°C Gelato
5 juli 2022 | De week begon met een feestje in Vlaardingen. Op maandag 4 juli werden namelijk de nieuwe SVH Meesterijsbereiders Nils Hendrikse en Bas van Haaren geïnaugureerd. Lovende woorden van diverse sprekers, de officiële toetreding tot het Gilde van SVH Meesterijsbereiders en een toast met champagne volgde. Na deze feestelijke aangelegenheid in de Try&Taste-ruimte van de Food Innovation Academy ging het gezelschap door naar boven, om in het IJscentrum getuige te zijn van de boekpresentatie van -12°C Gelato. De meest recente ijsbijbel, van de hand (en uit de creatieve geesten) van de twee nieuwbakken SVH Meesterijsbereiders. Een verslag in beeld.
Op 31 mei jl. is Bas van Haaren, ijsbereider en eigenaar van Bas van Haaren Gelato, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterijsbereider. Bas heeft met het afleggen van een zeer geslaagde Meesterproef een van zijn grootste ambities waargemaakt: SVH Meesterijsbereider worden. Na zijn inauguratie, die later deze zomer plaatsvindt, mag Bas van Haaren zich de 35ste SVH Meesterijsbereider van Nederland noemen.
Meesterproef
De proef werd afgenomen door SVH Meesterijsbereiders Jacqueline Hilders (IJscafé Da Benito, Haarlem), Mark van Gaal (IJs & Spijs in Haps) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. De Meesterproef SVH Meesterijsbereider neemt twee dagen in beslag, omdat het maken van ijsproducten een complex proces is dat niet binnen een dag kan worden uitgevoerd. De proef werd afgenomen in het IJscentrum in Vlaardingen, omdat Bas die als ijsbereider wereldwijd consultancy projecten uitvoert, geen eigen ijssalon heeft waar de proef afgenomen kon worden. Samen met Marloes Vink (De IJsMeulen in Voorhout) en Pim Otten (Carpigiani Ambachtelijk Benelux), het Meesterlijke team dat speciaal voor deze Meesterproef was samengesteld, heeft Bas de commissie laten zien en overtuigd van wat hij kan.
Luc Blok van Luciano in Wassenaar heeft per 1 november 2021 Theo Clevers opgevolgd als voorzitter van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders. Grote schoenen om te vullen? “Dat kun je wel zeggen! Theo is een persoonlijkheid, die goede praatjes had bij prijsuitreikingen. Maar om het in plat Haags te zeggen: ik kan ook lekker lullen.”
Op 24 maart 2022 is European Gelato Day, de dag voor ambachtelijk bereid ijs. Vereniging Ambachtelijk IJscentrum komt met een landelijk initiatief: de opbrengst van een speciaal voor deze dag gemaakt Oekraïens ijsje gaat naar giro 555.
Normaalgesproken barst het op de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs op 24 maart van de activiteiten in ijssalons door heel Nederland. Dit jaar kiest de branchevereniging voor ijsbereiders er bewust voor om dit níet te doen. "Maar zetten we ons graag, met alle ijsliefhebbers, in voor onze verre oosterburen", meldt het Ambachtelijk IJscentrum. "Want wat is als ijssalon nu een betere dag om een land dat onderdeel is van Europa te steunen, dan de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs?"
11 nov. 2021 | Met ingang van november is Luc Blok de nieuwe voorzitter van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders. Daarmee neemt hij het stokje over van Theo Clevers, die maar liefst negen jaar zitting nam op de voorzittersstoel.
Officieel behoudt een bestuurslid van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders zijn functie voor maximaal twee termijnen van drie jaar. Maar door wederzijdse tevredenheid werd er drie jaar geleden voor een verlenging gestemd. En zo waren Theo Clevers en Luc Blok gedurende negen jaar respectievelijk voorzitter en secretaris van het Gilde. Aan dit tijdperk komt nu een einde, zo stelt Blok. “De voornaamste reden voor Theo is dat hij sinds hij met pensioen is, niet meer dagelijks op de werkvloer staat. Hij vindt dat de voorzitter iemand moet zijn die wel nog actief is in het ijswezen. Het leek ons allen een logische zet dat ik de stap maakte van secretaris naar voorzitter.”
We hebben in Nederland slechts drie Meester Patissiers. Eén daarvan is Hidde de Brabander. Vandaag kreeg De Brabander groen licht om óók de versierselen van SVH Meesterijsbereider te mogen dragen. Met een conceptueel perfect uitgedacht arrangement in de setting van een vanitas kunstwerk, slaagde De Brabander voor de SVH Meesterproef. Het oordeel is unaniem: Hidde verstaat de kunst van het ijs maken.
Hidde de Brabander is patissier, chocolatier, ijsbereider, auteur en bekend van onder meer 24Kitchen en Koffietijd. De Brabander is sinds 2019 manager van het IJscentrum. In die functie komen zijn kwaliteiten als gespecialiseerd ijsbereider tot uiting in de cursussen en masterclasses die hij geeft. Kwaliteiten die van dusdanig niveau zijn, dat een aanvraag bij SVH voor het traject naar SVH Meesterijsbereider zonder problemen door de commissie werd goedgekeurd.
Gertjan van Geen - Zaterdag 18 september 2021 - Bron: www.leidschdagblad.nl
LEIDEN
Het lijkt een ijszaak als elke andere, maar Soetenso op de hoek van het Kort Galgewater en Morsstraat is in eigendom van de enige ’meesterijsbereider’ die Leiden rijk is. De 47-jarige Nils Hendriks slaagde onlangs voor zijn meesterproef en is pas de 33ste meesterijsbereider van Nederland. Het verhaal van een eigengereide man die in alle uithoeken van de wereld de finesses van het vak uitlegt, maar hier gewoon over straat kan. „Ik ben eigenwijs en koppig. Ik zal nooit concessies doen aan mijn smaak”, zegt Hendriks.
Vandaag zijn de verkiezingen voor ijssalon van het jaar. En die keuze is nog niet zo makkelijk gemaakt want er komen steeds meer ijssalons bij in Nederland. Maar hoe onderscheiden zij zich nu er zo veel concurrentie is?
In de afgelopen jaren is het aantal ijssalons in ons land enorm toegenomen. In 2014 waren er 718 ijssalons waar het ijs vers bereid en verkocht wordt, dit aantal groeide in de afgelopen jaren hard door naar 1036 in 2020. En ook Luc Blok, meester ijsbereider en eigenaar van Luciano in Wassenaar ziet de hoeveelheid ijssalons van zijn keten stijgen.
Volgens hem is ijs een luxe die we allemaal kunnen betalen. "Je trakteert jezelf met een klein bedrag op een lekker iets", vertelt hij aan EditieNL. Hij merkt dat mensen zichzelf weer aan het vertroetelen zijn. "Door corona nog meer. Als we er even uit zijn is er niks lekkerder dan in het zonnetje zitten met je vers geschepte ijsje."
Anderhalf jaar na de eerste gesprekken en precies 1 jaar na ondertekening van de intentieverklaring, is de Stichting Nederlandse IJsbereidingssector, kortweg NL IJs, een feit. Met als sterke basis het IJscentrum, de branchevereniging Ambachtelijk IJscentrum en het Gilde van SVH Meesterijsbereiders zijn de gesprekken met partners in volle gang. De eerste partnerovereenkomsten zijn al getekend.
De ambachtelijke ijsbereidingssector staat samen sterker, was de gedachte van de initiatiefnemers toen de eerste gesprekken plaatsvonden. De branche is klein, maar er bestaan veel clubs die veelal toch al samen optrokken. De diverse verenigingen hanteren elk een partnerbeleid. Hoe mooi zou het zijn als we als één organisatie kunnen acteren en samen de branche krachtiger kunnen maken? Daar waren de partijen die ten grondslag liggen van het initiatief het roerend over eens. De intentieverklaring tussen IJscentrum, Vereniging Ambachtelijk IJscentrum en het Gilde van SVH Meesterijsbereiders werd op het podium van IJs-vak 2020 ondertekend.
Foto: Koos Groenewold
Na een lange voorbereidingstijd is het zover: het sectorhuis voor de ambachtelijke ijsbereiding ziet binnenkort het licht. Vanaf medio november is NL IJS de naam van hét virtuele clubhuis van de ambachtelijke ijsbereidingssector. Met de nieuwe stichting willen de aangesloten clubs zich sterk maken voor een gezonde toekomst voor ijsbereidend Nederland.
Afgevaardigden van het IJscentrum en de branchevereniging Ambachtelijk IJscentrum (met inbegrip van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders) vormen het bestuur van de Stichting Nederlandse IJsbereidingssector, zoals de stichting voluit gaat heten. Kortweg: NL IJS. Het Gilde van SVH Meesterijsbereiders levert de voorzitter in de persoon van Luc Blok. Ook neemt gildevoorzitter Theo Clevers zitting in het stichtingsbestuur. Met penningmeester annex secretaris Martin van Rossum en bestuurslid Hidde de Brabander staat er een sterk team vol branche- en ijskennis klaar om te beginnen.
Afgelopen week reisde het gilde van @meesterijsbereiders naar het prestigieuze @sherbethfestival in Catania, Sicilië. Hier hebben zij ruim honderd bakken stroopwafelijs gedraaid! Ze ontvingen met hun deelname aan de internationale ijs-wedstrijd Procopio Cutò een eervolle vermelding als meest professionele groep!
Maandag 17 juni vond de feestelijke diploma uitreiking plaats in het IJscentrum in de Vakschool in Wageningen. De 75 geslaagde cursisten ontvingen uit handen van SVH Meesterijsbereider Bert Waninge hun diploma of certificaat. Daarnaast kregen ook nog tien geslaagden voor de cursus Gespecialiseerd IJsbereider Vaktechniek en acht geslaagden voor Gespecialiseerd IJsbereider Technologie hun felbegeerde papiertje.
Nadat manager van het IJscentrum Jacques Vos de aanwezigen in vogelvlucht heeft meegenomen door de afgelopen twintig jaar van het IJscentrum, vertelt hij iedereen nog even kort over het hoe, wat en waarom van het IJscentrum. Per 1 juli zal het IJscentrum vertrekken uit de Vakschool in Wageningen. Er zijn momenteel gesprekken gaande over een nieuwe vestiging in de Food Innovation Academy in Vlaardingen, maar er is nog geen definitief besluit genomen.
Hoera, we hebben een nieuwe SVH Meesterijsbereider er bij. Piet Tamminga van harte gefeliciteerd en welkom bij het Gilde van Meesterijsbereiders.
Het ijsseizoen is officieel begonnen! Het werd ingeluid met een ijsontbijtje, „keer wat anders dan drie bruine bammen met kaas en een beker melk.”
PARADE-IJS
Hoe wil je je eitje, gebakken of bevroren? Het zou zomaar een vraag in de nabije ijstoekomst kunnen zijn. Dinsdagochtend was er al een voorproefje tijdens het ijsontbijt op de Bakkersvak in Gorinchem, het jaarlijkse event voor banketbakkers en een waar brood-, koek- en bladerdeegwalhalla. Inclusief een ijsparadijs, met vitrines vol parade-ijs in alle kleuren van de regenboog met ruby-roze als nieuwe binnenkomer, hoorntjes in alle smaken en druk maar tevreden rondlopende mannen en een paar vrouwen in lange witte jassen. Dokters noch ijsmeesters („die zitten in Friesland”), maar de 21 SVH Meesterijsbereiders, die hier voor alle andere ijsminnenden en koude lekkernijliefhebbers iets origineels bedachten.
KEER WAT ANDERS
„Keer wat anders dan drie bruine bammen met kaas en een beker melk”, klinkt het aan de lange ontbijttafel, wanneer op papieren boerenbont-placemats de dienblaadjes worden geserveerd met daarop het ontbijt. Koffie, frambozen met granola, jus d’orange, peperkoek, een perfect zachtgekookt eitje... Allemaal van ijs. Verwonderd wordt alles van alle kanten eerst goed bekeken, voorzichtig aangeraakt en vaak ook snel even voor eeuwig vastgelegd, waarna rap daarna de houten lepel -of de vinger- erin gaat. „Het is yoghurtijs met mango!” roept iemand blij verrast uit na een hap van het eitje. „Ik dacht ook al...”
Het duurt niet lang voordat de grote heb-jij-weleens-deze-smaak-gemaakt-strijd losbarst (winnaar: asperge) en op de hoek een discussie tussen een aantal ijscomannen over glutenvrije hoorntjes en die wel of niet duurder dan de normale te maken. „Hoezo moet ik de dupe worden van al die allergieën van iedereen tegenwoordig? Ze betalen maar mooi vijftig cent extra.” Zijn Brabantse ijsbroeder is het daar niet mee eens, „service van de zaak bij mij, ze kunnen er toch niets aan doen dat ze allergisch zijn?” Overigens zijn die goedkope hoorntjes wel een beetje passé, vinden ze allemaal, „zelfs kinderen willen nu zo’n luxe hoorn.”
Op 19 oktober 2018 heeft Piet Tamminga met succes de meesterproef gedaan. De Meesters die de proef bij hem afnamen, Jacqueline Hilders en Mark van Gaal, waren vol lof over hem. Volgens Mark is Piet een topper die het verdiend om toe te mogen treden bij het Gilde van Meesterijsbereiders!
In navolging van de studiereis 2017 naar Piemonte zijn de leden van het Gilde dit jaar naar Sicilië geweest. Er werd onder andere een zeer leerzaam bezoek gebracht aan grondstoffen leverancier Elenka. Normaal gesproken mag je hier niet naar binnen maar het blijkt dat er als SVH Meesterijsbereider toch wel deuren voor je open gaan. Ook werd het Sherbeth festival in Palermo bezocht. Maar de kroon op de trip was toch wel het Pistache festival in Bronte. Hier komt de allerbeste Pistache vandaan en wij hebben deze geproefd en goed bevonden om het in ons ijs te gebruiken. Nee, eigenlijk moeten wij zeggen dat we vereerd zijn dat deze pistache naar Nederland komt zodat wij het kunnen verwerken in ons overheerlijke ijs. Kom snel proeven bij uw SVH Meesterijsbereider!
IJssalon Florence uit Nederweert won zaterdag 24 maart, tijdens de Internationale Dag van het Ambachtelijk IJs, de titel ‘Beste IJssalon van het jaar 2018’. Eigenaren Marjo en Marcel Janssen kregen om exact 16.15 de beker, oorkonde en bloemen uit handen van Manolito Willems en Bart-Jeroen Overveld (voorzitter en juryvoorzitter van de Wedstrijdcommissie van het Ambachtelijk IJscentrum). Het is de vierde keer dat IJssalon Florence de titel in de wacht sleept. Eerder gebeurde dat in 2002, 2011 en 2013. Ook bezetten ze al vier keer de tweede plaats, in 2003, 2008, 2012 en 2015. Zoon Marjo, Marcel, zoon Steff en het team zijn ernorm trots en blij met halen van de titel. Steff won eerder dit jaar de strijd om De Gouden IJscreatie.
Bron: www.vakbladijs.nl
De strijd om de Gouden IJsspatel is onderdeel van de IJsVak-Wedstrijden. Op 6 februari vonden deze wedstrijden plaats. De beste tien deelnemers in de gecombineerde categorieën ‘Gouden IJscreatie’ (de beste IJscoupe) en de ‘Gouden IJsspatel’ (het beste bosbessensorbetijs) werden genomineerd voor de titel ‘Beste IJssalon van het jaar 2018’.
De drie die top 10 eindigden zijn: IJssalon Clevers te Grubbenvorst | IJssalon De Hoop te Blaricum | IJssalon Florence te Nederweert (uiteindelijk de winnaar)
De afgelopen weken streden deze ijssalons om de titel. Ze kregen bezoek van een mystery guest. Ook beoordeelde een gecertificeerd inspectiebureau de salons op de toepassing van hygiënische aspecten. Daarnaast waren de ijssalons actief op social media, waarbij ze punten verdienden voor de mate van interactie met de klanten. Dit zorgde voor een spannende strijd en de scores lagen zeer dicht bij elkaar. Nadat de punten van alle onderdelen waren opgeteld bleek IJssalon Florence de winnaar.
Bron: www.vakbladijs.nl
De afgelopen jaren ging Mark van Gaal voor een gewaagde samenstelling van smaken in de coupe, tijdens de wedstrijd om de Gouden IJscreatie. Dit jaar werd er voor de verandering eens op safe gespeeld, met tot gevolg dat met name de blinde jury hoge cijfers gaf aan deze variatie op de klassieke progrestaart. De SVH Meesterijsbereider geeft het recept prijs van zijn Progres’see: een coupe met hazelnoot-, vanille- en nougatine-ijs, hazelnootschuim, koffieparfait en een florentiner. De drie ijssmaken dient men naar eigen receptuur te maken.
Progresplakjes
Maal 200 gram hazelnoten iets fijn met de blender. Meng er 100 gram suiker door. Draai rauwe schuim van 200 gram eiwit en 100 gram suiker. Spatel het eerste mengsel er kort doorheen en spuit het geheel op teflonmatjes. Afbakken op 200 °C in 15 minuten.
Florentiner
100 gram hazelnootstukjes
100 gram suiker
eiwit naar behoefte
rasp van een sinaasappel
Meng het geheel, druk op teflonmatjes, bak goudgeel af op 150 °C.
Mokkaparfait
125 gram gepasteuriseerd eidooier
50 gram suiker
Eidooier en suiker licht verwarmen en opkloppen. Meng dit met:
160 gram gezoete, geslagen room
1 gram oploskoffie
5 gram mocca-esprit
De parfait in matjes spuiten en invriezen. Deze plakjes doorhalen in afgeslapte chocolade.
Gezouten karamel
100 gram boter
900 gram suiker
200 gram glucose
5 gram fleur de sel
Smelt bovenstaand met 150 gram water en kook op 170 °C (niet roeren). Blus het af met 500 gram slagroom en 250 gram melk.
Opbouw coupe
Breng op het plateau een klein streepje slagroom aan en zet de parfait hierop vast. Plaats vervolgens afwisselend het ijs en de garnituur, een stuifje poedersuiker en als laatste de amuselepel met gezouten karamel.
Tijdens de internationale dag van het ambachtelijk ijs was het feest. Extra groot feest was het in Haps bij IJssalon IJs & Spijs. Deze ijssalon heeft namelijk de titel ‘Beste IJssalon van het Jaar 2017’ binnen gesleept.
Op 21 en 22 februari 2017 hebben de IJsVak-Wedstrijden plaatsgevonden. De beste vijf deelnemers in de gecombineerde categorieën ‘Gouden IJscreatie’ (de beste IJscoupe) en de ‘Gouden IJsspatel’ (het beste hazelnoot ijs) waren genomineerd voor de titel ‘Beste IJssalon van het jaar 2017’.
De vijf genomineerden waren: Jacqueline Hilders – IJscafé da Benito te Haarlem | Claudio Tabbers – Claudio’s IJssalon te Apeldoorn | Leon Kees – IJssalon Kees te Geldrop | Mark van Gaal – IJs & Spijs te Haps | Kees Arends – IJssalon Frezzo Breda te Breda.
De halfjaarlijkse thema dag van Het Gilde van Meesterijsbereiders werd gehouden bij ijssalon de Smaak! en stond geheel in het teken van etikettering.
Op de eerste SVH Meesterdag mochten de leden van Gilde van Meesterijsbereiders het dessert verzorgen voor collega meesters.
De keuze was gevallen op de winnende ijscreatie van Marjo Janssen. Marjo won met haar coupe op de IJsVak 2016 goud.
foto Koos Groenewold
P E R S B E R I C H T
Blaricum, 24 maart 2016 - IJssalon De Hoop uit Blaricum mag zich de Beste IJssalon van Nederland noemen. Dat is vanmiddag bekend gemaakt door voorzitter Jacques Vos van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ). De winnende ijssalon scoort hoog op ijssmaak, het maken van een coupe en hygiëne. Ook de mystery guest is laaiend enthousiast over De Hoop.
De leden van Het Gilde van Meesterijsbereiders hebben op 12 en 13 oktober 2015 een mooie training gehad op het ijscentrum. Meteen de kleding met nieuwe logo aangemeten!
Bert Waninge (1973), Hoofdijsbereider bij IJssalon Van der Poel in Hengelo, is geslaagd voor de Meesterproef SVH Meesterijsbereider. Het was drie jaar geleden dat voor het laatst een Meesterproef SVH Meesterijsbereider werd afgelegd.
Bert Waninge slaagt voor Meesterproef SVH Meesterijsbereider
De Meesterproef nam twee dagen in beslag, omdat het maken van ijsproducten een complex proces is dat niet binnen een dag kan worden uitgevoerd. De proef werd afgenomen door SVH Meesterijsbereiders Joep Biemans, Walter Goemans (Goemans IJscafé in Zaandam) en Jacqueline Hilders (IJscafé Da Benito in Haarlem), in aanwezigheid van Hanneke Westland (Secretaris SVH Meestertitels). De commissie kijkt terug op een mooie proef waaruit wederom bleek dat Bert Waninge een echte vakman is. ‘De opdracht die de commissie Waninge gaf was zeker niet makkelijk, maar Bert heeft hem erg goed en creatief uitgevoerd. Er stond een prachtig buffet met als thema Trouwen’, aldus Walter Goemans.
IJssalon van het jaar 2014
Bert Waninge startte zijn carrière als patissier en chocolatier en maakte later de overstap naar het ijsvak. Sinds 2002 werkt hij bij IJssalon Van der Poel. Daar werkte hij jaren samen met SVH Meesterijsbereider Peter van der Poel, die eind vorig jaar overleed. Waninge: “Van hem heb ik veel mogen leren, zoals niet te snel tevreden zijn en blijven zoeken naar perfectie.” Waninge is de drijvende kracht achter een aantal mooie ijsprijzen zoals de IJssalon van het jaar 2014 en de Gouden IJscreatie 2014.
Innoveren
De SVH Meestertitel is voor Bert Waninge een kans om zijn kennis te delen, verbreden en verdiepen. Waninge: ‘Het bereiden van ijs is een vak van pure passie en toewijding om mensen blij te maken en een goed gevoel te geven. Deze passie en kennis over mijn vak deel ik graag met gasten, collega’s en iedereen die een voorliefde heeft voor lekker en eerlijk eten. Zo zorg je ervoor dat je blijft innoveren en evolueren. Dat is in ons vak heel belangrijk, want de ijsmarkt is heel trendgevoelig.’
Peter is er niet meer. De laatste weken werd het al wat stiller rondom Peter. Intimi wisten wel wat er aan de hand was. Veel te vroeg heeft het onvermijdelijke nu ook hem getroffen. Allerlei woorden kunnen we erop loslaten maar eigenlijk past ons alleen maar stilte omdat het nu allemaal zo zinloos is. Feit is wel dat we Peter, die een echte vakman was, hard zullen gaan missen. Zijn tomeloze inzet straalde niet alleen op de Meesterijsbereiders maar zeker ook af op zijn kinderen en personeel.
Peter zei nooit nee of geen tijd als er een beroep op hem werd gedaan. Of het nu was om buitenlandse gasten te ontvangen, rond te leiden of uitleg te geven over het hoe en waarom van het opzetten van een eigenbedrijf. Vanuit Vietnam en Rwanda kwamen er nu zelfs dankbetuigingen en condoleances binnen.
Peter, een van de SVH Meesterijsbereiders, was de motor achter zoveel dat een positieve richting aan de branche heeft gegeven. Peter kon ook stevig op de rem gaan staan als hij het uiteindelijke resultaat niet zo zag zitten. Door zijn diplomatieke laveren kon hij partijen bij elkaar brengen. We kunnen daar natuurlijk talloze voorbeelden van geven maar dat lijkt nu niet zo zinvol.
We hebben niet meer de kans gehad hem nog eens goed in de schijnwerpers te zetten. We zijn daarom blij dat hij met gepaste trots de laatste jaren een aantal hoofdprijzen in de wacht mocht slepen.
We zullen zijn vrolijke lach in onze herinnering bewaren en blijvend dankbaar zijn voor alle goede dingen die hij voor ons allen maar zeker ook als onmisbare steunpilaar voor Ice4Africa heeft gedaan.
We wensen zijn vrouw en kinderen veel sterkte in de moeilijke tijd die voor hen ligt.
5 november 2014
De belangrijkste informatie daaruit kunt u hieronder lezen. SVH kijkt er naar uit om samen met u en de beroepsverenigingen de SVH Meestertitels vorm en inhoud te gaan geven en zo bij te dragen aan de vakbekwaamheid in de branche.
SVH start nieuwe aanmeldingsronde SVH Meestertitels
Met het online zetten van de procedure en aanmeldingsvoorwaarden van de SVH Meestertitels heeft secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland het startsein gegeven voor de nieuwe aanmeldingsronde. SVH zal het beheer van de SVH Meestertitels voortaan uitvoeren in een unieke samenwerking met een nieuw op te richten stichting waarin een groot aantal beroepsverenigingen binnen de horeca zijn vertegenwoordigd.
WAGENINGEN – Van der Poel’s aan de Oude markt in Enschede is de beste IJssalon van Nederland. Tijdens de spannende uitreiking vanmiddag in Enschede ontving eigenaren Pieter en Meike van der Poel de beker die bij de titel hoort.
IJsbereider Pieter van der Poel is reuze trots op de titel. “Dit is een kroon op ons werk. Prachtig, morgen openen we onze nieuwe salon hier ook in Enschede. Zo mooi hoe alles weer samenvalt.” Ook zus Meike is reuze trots; “Het was zo spannend weer, dan is de ontlading ook zo groot.” Een jaar lang mag ijssalon Van der Poel Enschede zich nu de beste van Nederland noemen.
De ijssalons die streden om de titel ‘IJssalon Van Het Jaar’ mochten met één medewerker uitkomen tijdens de wedstrijden voor de ‘Gouden IJsspatel’ en de ‘Gouden IJscreatie’ tijdens de IJsVak-Beurs op 3 februari jl. te Haaften. De vijf ijssalons met de hoogste score zijn vervolgens genomineerd voor IJssalon Van Het Jaar.
Tijdens de nominatieperiode, zijn de genomineerde ijssalons beoordeeld op gastvrijheid en hygiëne. De beoordelingen die hier uit voortkomen worden opgeteld bij de eerdere scores, dit leid tot de uiteindelijke winnaar.
20e editie
De IJsVak-Beurs en de daaraan gekoppelde IJsVak-Wedstrijden worden jaarlijks georganiseerd met als doel de vakbekwaamheid, creativiteit en inventiviteit te stimuleren. Hierbij spelen hygiëne, presentatie en beroepshouding een essentiële rol. Naast de wedstrijden worden de bezoekers via presentaties, voorlichting en workshops voorbereid op het nieuwe ijsseizoen. De IJsVak-Beurs vond dit jaar voor de twintigste keer plaats en de IJsVak-Wedstrijden, georganiseerd door het IJscentrum, beleefden hun achtste editie in deze opzet.
HAAFTEN – Vandaag zijn, na de prijsuitreiking van de Gouden IJscreatie, de 5 genomineerde ijssalons voor IJssalon Van Het Jaar 2014 bekend gemaakt. In willekeurige volgorde zijn dit:
Net als vorig jaar, zijn dit jaar de vijf beste deelnemers van zowel de Gouden IJsspatel als de Gouden IJscreatie verkozen tot genomineerden voor de titel IJssalon van het Jaar 2014.
In maart zullen alle genomineerde bedrijven beoordeeld gaan worden op de toepassing van de hygiënische aspecten, klantvriendelijkheid en communicatie binnen hun bedrijf. Op woensdag 26 maart 2014, tijdens de Week van het Ambachtelijk IJs, zal op een nog nader bekend te maken locatie de feestelijke uitreiking plaatsvinden van de IJssalon van het Jaar 2014.
De IJsvak, hét trefpunt in Nederland voor alles op het gebied van ambachtelijk ijs, wordt jaarlijks georganiseerd met als doel de vakbekwaamheid, creativiteit en inventiviteit te stimuleren. Hierbij spelen hygiëne, presentatie en beroepshouding een essentiële rol. Naast de wedstrijden worden de bezoekers via presentaties, voorlichting en workshops voorbereid op het nieuwe ijsseizoen.
De IJsvak vond dit jaar voor de twintigste keer plaats en de vakwedstrijden beleefden in deze vorm hun achtste editie. Sinds vorig jaar is het IJscentrum zich meer gaan richten op de IJsVak-Wedstrijden en heeft daarom de organisatie van de IJsVak-Beurs overgedragen aan commerciële partijen. Met deze beweging geeft het IJscentrum aan zich vanuit hun neutrale en onafhankelijke positie meer te kunnen concentreren op het verhogen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de IJsVak-Wedstrijden.
Van 27 oktober t/m 4 november is SVH Meesterijsbereider Luc Blok met SVH Meesterkoks Gerrit greveling, Onno Kokmeijer, SVH Wijnmeester Noël Vanwittenbergh en de beroemde Ramon Beuk een volle week naar Suriname geweest om aldaar mee te werken aan diverse diners en workshops. Volgens Blok was het een fantastische ervaring om met zulke toppers te mogen werken.
26 MAART 2013 | Alle 95 deelnemers van de wedstrijd mochten begin februari al met 1 medewerker uitkomen tijdens de wedstrijden voor de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie. De scores hiervan werden bij elkaar opgeteld.
De 5 ijssalons met de hoogste score waren de genomineerden voor IJssalon van het Jaar. Deze zijn vervolgens beoordeeld op gastvrijheid en hygiëne. De beoordelingen die hieruit voortkwamen zijn opgeteld bij de eerdere scores, wat leidde tot de uiteindelijke winnaar: Florence.
De bekendmaking van de winnaar was maandag 25 maart, op de eerste dag van de Week van het Ambachtelijk IJs, bij het IJscentrum in Wageningen. Florence werd dus tot winnaar gekozen. Ondernemers Marjo en Marcel Jansen ontvingen de beker uit handen van SVH Meesterijsbereider Luc Blok, de winnaar van 2012.
De wedstrijdDe beurs IJsvak en de daaraan gekoppelde IJsvak-wedstrijden wordt jaarlijks georganiseerd met als doel de vakbekwaamheid, creativiteit en inventiviteit te stimuleren. Hierbij spelen hygiëne, presentatie en beroepshouding een essentiële rol. Naast de wedstrijden worden de bezoekers via presentaties, voorlichting en workshops voorbereid op het nieuwe ijsseizoen.
Bron: © Horeca Entree
5 oktober 2012 | Rob van der Maas is op 4 oktober geïnaugureerd tot SVH Meesterijsbereider in het pand van Dawn Foods in Breda. Onder toeziend oog van zeventig genodigden werd hij door oud-voorzitter Joep Biemans toegelaten tot IJsTOP en werd hem de versierselen omgehangen door Janet Spiering van Dawn Foods.
Carsten Klint sprak namens de SVH: “Rob hoeft met zijn staat van dienst eigenlijk niets meer te bewijzen, maar toch heeft hij de meesterproef afgelegd.” Joep Biemans: “In mijn optiek veel te laat, is Rob dan eindelijk Meesterijsbereider. Met zijn kennis van productontwikkeling en marketing een goede meesterijsbereider. Ik hoop dat je nog veel kunt doen voor de IJsTOP.” Janet Spiering, die de versierselen overhandigde aan Van der Maas, zei “bijzonder trots te zijn om een Meesterijsbereider te hebben als collega”.
Van der Maas zelf vindt het niet meer dan normaal om de kennis die je ergens van hebt, over te brengen op anderen. “Het ijsvak is een vak dat leeft. Je kunt er heel veel ideeën in kwijt. Dat ik kon gaan voor het meesterschap, heb ik onder andere te danken aan mijn collega’s. Dit kon ik niet bereiken zonder hun steun.” Op 27 maart 2012 legde Van der Maas de meesterproef af, met als thema nostalgische ijssmaken.
Bron: www.vakbladijs.nl
De titel van SVH Meesterijsbereider is de hoogste titel die een ijsbereider kan behalen. Dragers van deze titel hebben tijdens de meesterproef aangetoond dat zij beschikken over uitgebreide kennis en vaardigheden op hun vakgebied. Naast het ambachtelijk bereiden van ijs en ijsproductie werkt een SVH Meesterijsbereider ook op meesterlijk niveau op het gebied van patisserie. Om in aanmerking te komen voor deze SVH Meestertitel dient u minimaal aan een aantal voorwaarden te voldoen, die te maken hebben met zowel uw ervaring als ijsbereider als uw persoonlijke vaardigheden. U kunt deze voorwaarden hier nalezen:
→ Aanmeldingsvoorwaarden Meesterproef SVH Meesterijsbereider
Voldoet u aan deze criteria en wilt u nog meer weten over de procedure en de SVH Meestertitels, dan kunt u contact opnemen met de Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland: telefoon 088 - 050 15 17 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website beheer MchL